Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви пред News.bg, че

...
Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви пред News.bg, че
Коментари Харесай

Само две вериги подават цени към Foodprices.bg

Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов заяви пред News.bg, че е доста удовлетворен от резултатите, които следи на сайта на служебното правителство за цените на храните - Foodprice.bg, макар че към сегашния момент само два търговеца подават информация за цените си за платформата. Стоянов уточни още веднъж, че това остава доста необичайно за него и открои, че на предварителни диалози съвсем всички декларирали интерес да вземат участие. Припомняме, че самите търговски вериги отричат да е имало такива диалози и не излязоха с публична позиция за самодейностите на служебното държавно управление - както уеб страницата с цените, по този начин и за законопроекта за надценките.

Стоянов изясни, че ползата към уеб страницата Foodprice.bg остава висок - над 10 000 влизания дневно. Отделно, по думите му, е много добър регулаторен инструмент, защото уеб сайтът събира информация от доста разнообразни институции и дава благоприятни условия за разбор на цени на първични материали, цени на едро, цени на дребно и съотношения по какъв начин се движат едните цени по отношение на другите. Като резултат, който може да се извлече за тази регулация, Стоянов открои единствено това, че могат да се насочат инспекциите на контролните органи. " Идеята в никакъв случай не била, че можем да решим проблемите за една седмица, но през уеб страницата се виждат доста трендове, които са позитивни ", удовлетворен е Стоянов.

И сега Стоянов наблюдава намаляване на инфлацията, въпреки и да не обвърза рухването на цените с дейностите на държавното управление. Служебният министър на стопанската система е оптимист и се надява още през юли месец инфлацията в България да е едноцифрена. Припомняме, по последни данни на Стоковата борса у нас цените в последните две седмици отново потеглиха нагоре.

Въпреки неразбираемите за резултати от декларираното от служебното държавно управление и критиките против концепцията за административното ограничение на цените на стоките в един свободен пазар, служебният кабинет публикува за публично обсъждане законопроекта си за таван на комерсиалните надценки на питателните артикули. Автор на законопроекта е Министерството на стопанската система и промишлеността и законопроектът може да бъде забелязан на платформата strategy.bg.

Целта на закона за комерсиалната надценка на питателните артикули е реализиране на трайно намаление на показателя на потребителските цени при опазване на покупателната дарба на популацията с ниски до междинни приходи, се показва в претекстовете. В тях министърът на стопанската система Никола Стоянов отбелязва, че в търговията на дребно с хранителни артикули " естествените пазарни механизми не сработват или забавят своето деяние в степен, в която не могат да се проявят пазарните конкурентни взаимоотношения ".

Служебният кабинет предлага да може временно (6 месеца) да се дефинира таван на надценките за поне един продукт от група продукти от вероятно дребната потребителска кошница. Законопроектът планува това административно ограничаване да се отнася само за огромните търговци - комерсиалните вериги - с годишен оборот над 30 млн. лв.. Всички те ще би трябвало да дефинират най-малко един продукт от стокова група, който да продават с надценка до 10%, а контролните органи ще наблюдават за спазването на това условие. Така законопроектът ще засегне към 33 компании от бранша, най-вече интернационалните търговски вериги, само че не и дребните магазини, където пък, отново съгласно разбора на същото държавно управление, пазаруват най-вече по-голяма част от българите.

Според икономическия министър Никола Стоянов този вид е " минимална интервенция от страна на страната в пазарните връзки ".

Повечето политически сили в Народното събрание заявиха, че са срещу приемането на сходна регулация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР